Vanhat lääkkeet

Vanhentuneet lääkkeet ovat ongelmajätettä eikä niitä pidä käyttää tai heittää pois normaalijätteen mukana.

Elohopea ja jodi vaativat ongelmajätelaitoksessa omat, erilliset käsittelynsä. Siksi elohopeaa sisältävät kuumemittarit on syytä jo kotona laittaa omaan, erilliseen pussiin. Samoin jodia sisältävät valmisteet kuten Jodix-tabletit, Betadine- ja Iodosorb-valmisteet, on pakattava omaan pussiinsa.

Vahvat kipulääkkeet ja sytostaatit on hyvä eritellä myös muusta lääkejätteestä erilleen. Muut lääkejätteet voi palauttaa yhdessä pakattuina, turhat pahvikääreet ja nimilaput poistettuina.

Ruiskut ja neulat on syytä turvallisuussyistä pakata erilliseen kannelliseen astiaan. Apteekista esimerkiksi muovisessa mehukanisterissa palautetut pistävät jätteet toimitetaan edelleen eriteltynä ongelmajätelaitokselle poltettavaksi.

Apteekki ei ota vastaan paristoja, kemikaaleja, liuottimia tai muita ongelmajätteitä. Ne on syytä viedä paikalliseen jätekeskukseen.

Lääkkeitä voi palauttaa apteekkiin ainoastaan hävitettäviksi. Apteekki ei lääketurvallisuussyistä voi lunastaa takaisin lääkkeitä, ei edes avaamattomia pakkauksia.